Vi tar tannlegeskrekk på alvor

Hos Varna Tannlegesenter tar vi alle pasienter på alvor. Det er viktig for oss å lykkes med tannbehandlingen uansett hvilket utgangspunkt du kommer til oss med. Dersom du av en eller annen grunn vegrer deg for å gå til tannlegen, er vårt hovedfokus at du skal få en positiv opplevelse ved et besøk. Vi møter deg med profesjonalitet, smil og vennlige ord.

 

Ved odontofobi eller som vi sier på godt norsk: ved tannlegeskrekk, vil vi hos oss også ha fokus på angstbehandlingen. Tannbehandlingen og angstbehandlingen går hånd i hånd og tilpasses gjennom god kommunikasjon mellom deg og tannlegen din. Dersom du har behov, kan vi også tilby samtale i et rom uten tannlegestol, over en kopp kaffe og med beina i sofaen på samtalerommet vårt.

 

Individuell behandlingsplanlegging 

Enhver behandlingsplanlegging innebærer at vi setter oss delmål som leder frem til sluttresultatet vi ønsker. Vi bruker mye tid i starten på kommunikasjon slik at vi blir godt kjent med deg. Vi ønsker å finne ut hvilke ønsker du har for tennene dine og hva vi kan gjøre for å hjelpe deg, både med angsten og tennene. Vi utarbeider så en behandlingsplan der hovedfokus er å skape trygghet hos deg når du er hos tannlegen, gi deg mestringsfølelser underveis i behandlingsforløpet og til slutt kunne gi deg et fint smil og god tannhelse.

 

Spørsmål du kan tenke igjennom for deg selv

 • Hva er det som får deg til å ta kontakt med tannlegen ?
  Dette kan være lurt å fortelle tannlegen – så kan du og tannlegen din lage en plan for å løse ditt problem.
 • Hvilken form for behandling fikk du sist du var hos tannlegen? Hvordan opplevde du den?
  Vi kan forsøke unngå å støte på de samme vanskelighetene atter en gang.
 • Vet du hvilke problemer du vanligvis har i forbindelse med tannbehandling?
  Tannlegen har muligheten til å tilpasse behandlingen til din fordel.
 • Hva er du mest bekymret for?
  God informasjon fra tannlegen underveis om hva som gjøres og hvorfor, bidrar til trygghet og forståelse – angsten dempes.
 • Har du gjort deg noen tanker om hvorfor du er redd?
  For å oppnå varig angstreduksjon ved tannlegebesøk, må angsten adresseres og forstås. Dette vil gjøre at du får et godt og tillitssterkt forhold til din behandler.
 • Hva ønsker du at tannlegen skal hjelpe deg med?

 

Ved Varna tannlegesenter tilpasser vi angstbehandlingen og tannbehandlingen ved hjelp av flere verktøy:

 • Angstbehandlingen kan gjøres ved
  • Psykologiske verktøy som gradvis tilvenning til behandlingssituasjonen,
  • Ved bruk av god informasjon,
  • Ved bruk av hypnose
  • Gjennom vår samarbeidende psykolog som kan begynne angstbehandling utenfor klinikken og senere følge deg over i behandlingssituasjonen.
  • Tannlegene kurses i teknikker for akuttpsykologisk støtte ved sterk angst.
 • For noen kan sedasjon være en løsningen for å få gjennomført tannbehandlingen. Det vil si at du 45 minutter før tannbehandling får et beroligende medikament som reduserer uroen og gjør deg mer avslappet. Deretter får du slappe av i en egen skjermet sone ved klinikken. Det tar noe tid før medikamentene har gått ut av kroppen og det er derfor viktig at noen kan hente deg og holde et øye med deg etter behandlingen.
 • Tannlegesenteret tilbyr også lystgass via to sertifiserte behandlere. Lystgassen gir en likegyldighetsfølelse for den forestående tannbehandlingen, den gjør deg lettere til sinns og gir en følelse av velbehag. Ved tannbehandling med lystgass må du møte fastende, det vil si at du ikke har spist på minst fire timer før behandling.
 • Ved mer omfattende akuttbehandling eller ved angst av mer alvorlig art kan vi behandle pasienter i full narkose. Dette er en bevisstløs tilstand uten opplevelse av smerter og ubehag. Et anestesiteam bestående av anestesilege og en anestesisykepleier ivaretar deg og sørger for trygg søvntilstand mens tannbehandlingen utføres.